Kultura Vinoř, z. s.

KDO JSME?

Blázni, kreativci, kardiaci! Kulturu děláme srdcem. Pokud nevíte co s volným časem, sledujte nás a třeba si nějakou naší připravovanou akci vyberete a navštívíte. Plánujete uspořádat akci a nevíte jak na to? Ozvěte se a určitě něco vymyslíme. My máme lék na nudu. Náš „staronový“ web najdete na www.kulturavinor.cz, nebo našem FB.

ÚČEL SPOLKU
Účelem našeho spolku je přispívat k rozvoji společnosti v oblasti kultury, sportu, vzdělávání a společenské odpovědnosti. Hlavní činností spolku je organizování soukromých i veřejných kulturních, vzdělávacích, sociálních, sportovních a jiných volnočasových aktivit.

FOTO A  HISTORIE
Jestli vám jsou obrázky v galerii povědomé, tak vězte, že v tomhle všem máme historicky prsty. Nejsme žádná rychlokvaška, ale řádně uleželý sýr. Původní Výbor pro kulturu, který přestal papírově existovat roku 2018, ale reálně pracoval i nadále jako parta dobrovolníků pomáhající komunitnímu centru Vincent, p.o. MČ Praha-Vinoř.

HLEDÁME NOVÉ ČLENY
Rádi přivítáme do našich řad kreativce i dříče, kteří se nebojí vlézt do masky a umí si ze sebe udělat legraci pro pobavení jiných. Pro Více informací si napište na info@kulturavinor.cz

 

20. LAMPIOŇÁK (průvod)
4. 11. 2023 | START V 16:30 | PŘED VINOŘSKÝM ZÁMKEM (park)


Letos se vrátíme k tradičnímu PRŮVODU. Můžete se těšit na pohádkový příběh o dvou královstvích a jeho obyvatelích. Stanete se součástí děje. Zakončení se šermířskou skupinou CITADELA ve Ctěnicích! Nápoje a něco malého na zub. Takže penízky s sebou na teplý nápoj a nebo pivko od pivovaru PANACZECH. Na startu bude k i malý stánek se světýlky (meče, kouzelné hůlky atd)

V minulých dvou letech jsme zvolili jiný formát akce (stanoviště) ale letos se chceme vrátit k tradičnímu průvodu. Trasa povede od Vinořského zámku přes hráz v Obůrkách, kolem hřiště „medůza“ ulicemi i lesem (ďolík) do Ctěnic. Trvá volnou chůzí cca hodinu. Ale nemusíte ji projít celou, záleží na vás, jestli se cestou odpojíte, nebo připojíte. Kdo bude chtít být součástí děje, tak se bude držet čela průvoodu. Níže naleznete pohádkový příběh, který doporučujeme dětem přečíst, abyste věděli, co vás cestou může čekat. Budou to postavy hodné i poťouchlé, které budou usilovat o vaše dušičky-lampionky a budou dětem nabízet bonbony. Dáváme tak prostor rodičům k výchovnému doporučení: Neber sladkosti od cizích lidí!

Doporučujeme: klasické lampionky se světýlky na baterky, dobré boty protože se půjde i lesem přes bludné kořeny.  Dále v lese doporučujeme posvítit si pod nohy třeba mobilem. Kočárky s většímy koly by to také měly zvládnout. Oblečení dle počasí, rukavičky i čepičky už mohou být potřeba. Můžete vyrazit klidně i v maskách!

 

POHÁDKA

Bylo, nebylo. Ve Vinořském království zavládlo pozdvižení! Posel ze sousedního království přinesl prosbu o pomoc. Ze Ctěnického unesl a zaklel dvě princezny zlý čaroděj. A protože se obě království přátelí, tak to Vinořské vyslalo své dva syny s průvodem pomocníků na jejich záchranu. Šli temným večerem za svitu lampionů a prošli kolem kostela a andělů, kteří jim napověděli kam jíti dál. Pak vedla cesta na hráz mezi rybníky, kde o jejich duše usilovali vodníci, ale tam se zároveň dozvěděli část formulky, která umí zrušit zakletí. Slůvko MUTATIO. Dál se cesta klikatila kolem hřbitova a tam jim duše napověděly kudy dál…
U čarodějnic, které je sváděly na scestí, získali druhou část vysvobozovací formue, slovo FINITE. Kdo nepodlehl svodům tajemných krásek a sladkostí, tak pokročil již k lesní říši čaroděje, kterou střežili čerti. Kdo i přes ně prošel bez ztráty lampionu, našel v lesním ďolíku čarodějovu skrýš. Zde přišel čas obou princů, kteří bez bázně zlého čaroděje zahnali a s dopomocí vás všech vyslovili formuli MUTATIO FINITE!
Kdyby nebylo tolika hlasů, kouzlo by se nepodařilo! Princezny se probudily ze zakletí a princové si je odvedli přes říši víl do Ctěnického království. Zde se pak konala velká slavnost
s turnaji rytířů, kde byl vyznamenám ten nejlepší z nich. Všichni se radovali a dobře poměli. Teplé nápoje pro děti i dospělé, něco k zakousnutí a pivo z pivovaru Panaczech. ZVONEC, POHÁDKY JE KONEC! Tak tohle byla pohádka. Ale bude to tak doopravdy? Přijďte se přesvědčit na vlastní oči!

Těší se na vás spolek Kultura Vinoř, šermířská skupina Citadela a mnoho dobrovolníků.

 

Pod touto grafikou najdete naše akce.

V úterý 8. 6. 2021 proběhlo předání BALÍČKŮ PRO ZDRAVOTNÍKY ve FN Bulovka. Z rukou zástupců městských částí Praha-Vinoř a Praha-Kbely, za asistence našeho spolku Kultura Vinoř, z.s. , převzalo část nasbíraných balíčků asi 40 zástupců vrchniho personálu FN Bulovka.
Celkově se podařilo nashromáždít necelých 1900 balíčků různého objemu a obsahu, které budou směřovány přednostně pracovníkům COVID oddělení této nemocnice jako forma poděkování za jejich práci a nasazení v době pandemie.
Do sběru se zapojili občané MČ Vinoř, MČ Kbely, obce Přezletice a obce Svémyslice. Všem zmíněným děkujeme stejně tak, jako firmě Yves Rocher za jejich štedrý sponzorský dar, ZŠ Praha-Vinoř za spoustu krásných obrázků a vzkazů od dětí a v neposlední řadě také matce myšlenky paní Janě Foldynové z Vinoře.